Mayow Rd__07.jpg

 

Mayow Road

Surman Weston have completed the restoration and extension of a 330sqm Victorian house in the London suburb of Sydenham.

As well a rear extension, the project reconfigures the circulation, sensitively introducing a new staircase and enfilade doors between rooms to transform the formerly cellular layout into a free flowing, more sociable house.

The project sort to subtly delineate the old from the new, blurring the boundaries between the existing house and what was introduced. The new staircase, connecting the upper and lower ground floors to the basement, references the scale and rhythm of the retained Victorian staircase to the upper floors. Several bespoke elements were designed and made especially for the project, including minimal chandelier light fittings – which abstract the traditional form and hang from the original ceiling roses of the reception rooms. 

 

Architects: Surman Weston Ltd.
Status: Completed 2017
Client: Private
Location: Sydenham, London
Budget: Undisclosed
Structural Engineers: Price & Myers
Main Contractor: Magic Projects
Photographer: Wai Ming Ng