Silvertown Studios

Silvertown Studios is a proposal for a vast left over space beneath the Silvertown Flyover. The scheme provides studio spaces and associated shared facilities for artists and other creative enterprises as well as becoming a connective piece of infrastructure for the local area..

The 6000sqm scheme for the London Borough of Newnham is planned to come to life over 3 primary phases, to slowly and organically build a community asset that can adapt and evolve to suit the needs of local residents and the occupants.

The southern – most hospitable – end of the site is developed during phases 1 and 2 and contains curvaceous translucent studio buildings that sit within a large and highly permeable circulation concourse. Dotted around the studio buildings are shared facilities including a café, a gallery space, a workshop and digital fabrication rooms among others. These communal facilities are housed in colourful cuboids forms which aids with way-finding, encourages incidental meetings and increases socialiability among the occupants.

Phase 3 inverts the design logic of phases 1 and 2 to tackle the least hospitable and most polluted end of the site. At the north end, a large habitable space is formed by enclosing a section under the flyover with translucent glazing panels. Within the resulting volume a meandering path is flanked by light and airy studios and communal areas are dispersed along the central route.

We worked with a large and talented team of consultants to deliver a coherent scheme for this challenging site.

 

Status: Shortlisted competition entry
Client: LBN, GLA & LFA
Location: Silvertown, London
Architects: Surman Weston
Acoustic Engineers: Max Fordham
Community Project Consultant: Mathew Leung
Infrastructure Engineers: Price & Myers
Quantity Surveyors: Equals
Services Engineers: Max Fordham
Structural Engineers: Price & Myers
Sustainability Consultants: Max Fordham
Way-finding & Graphic Design Consultants:
Marine Duroselle & Sophie Demay